Carska bara Vas poziva "Nespavalice, više boravite u prirodi"

dan spavanja naslovnaPrirodni zakoni su iznad naših zakona. Okrenuti prirodi bićemo mnogo srećniji kao društvo ali pre svega bićemo srećniji kao individue. Svetski dan spavanja obeležava se svake godine, 14. marta, u organizaciji Svetske asocijacije za medicinu sna, a kompanija Filips, kao lider u inovacijama u ovoj grani medicine, trudi se da kroz akcije i onlajn testiranje edukuje što veći broj ljudi o važnosti kvalitetnog sna za zdrav život.

Pored pravilne ishrane i vežbanja, spavanje predstavlja "treći stub zdravlja" i upravo zbog toga je neophodno obratiti više pažnje na ovaj problem od koga širom sveta pati više od 45 % svetske populacije.

Iako se većina poremećaja u spavanju može sprečiti i uspešno lečiti, manje od trećine obolelih se obrati lekaru za stručnu pomoć. A možda su problemi sa spavanjem počeli sa našim otuđenjem od prirode i možda nam se zdrav san vrati onda kada se vratimo suncu, vazduhu, šumi, vodi ?

zelenoopsirnijeDa li ste znali: - da se naš duh čisti i isceljuje odlascima u prirodu, kao što se svakodnevno umivamo, hranimo, razgovaramo, isto tako treba svakodnevno da prošetamo u prirodi, barem 20 minuta. - dokazano je da dnevna svetlost pomaže sinhronizaciji prirodnog bioritma i da deluje kao prirodni antidepresiv. Sunce podstiče proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kome se osećamo vedro i opušteno.